Home
 Marsvin Forside | Sundhed & pleje | Marsvine Sygdomme | Racer


300 DyreLinks

Sygdomme hos marsvin


Vær opmærksom på om der er : flåd fra øjne og næse, tegn på diarre, unormal vejrtrækning, om marsvinet æder normalt, om det virker nedtrykt, om der er tegn på unormal tand vækst, om det taber sig hurtigt (når dyret bliver ældre taber det i vægt langsomt - det er normalt). Er du i tvivl så gå til dyrlægen.

Ved behandling af marsvin skal man som altid tage udgangspunkt i en diagnose og årsagen. Antibiotika til marsvin skal man være meget forsigtig med, man kan risikere at gøre mere skade end gavn.
Visse typer af medicin f.eks. penicillin, amoxicillin, streptomycin, clindamycin, cephaloxin, lincomycin, erythromycin, kan marsvinet ikke tåle.

Probiotika er Bakteriekultur, der genskaber tarmens balance. Brug det forebyggende hvis marsvinet får antibiotika eller hvis der er diarre eller blød afføring.
Præparat : Symbioflor (hos Matas). Stik hul på en kapsel. Drys lidt over en skive agurk 2 gange om dagen et par dage eller indtil normal afføring. Èn kapsel er nok til 2-3 dage.

Bakterie infektion: Er det almindeligste og alvorligste. Streptococcer, Bordetelle, Pseudotubercullose, Salmonella, stafylococcer er nogle af de bakterier der kan være tale om
Bordetella : Forkølelse, lungebetændelse, øjen, næseflåd
Salmonella : generel infektion, sjælden diarre
streptococcer, stafylococcer : sår, bylder, generel infektion

Bylder : pusfyldt hule som regel i huden. De kan opstå af og til efter et sår eller bidsår. Det er en bakterie infektion. Er bylden åbnet af sig selv, skal du 2-3 gange daglig tørre forsigtigt med vat vædet i brintoverilte. Bylden kan åbne sig selv eller man kan hjælpe den på vej ved at skære hul med et lille kryds på toppen af bylden med en skalpel. Ved åben byld vil det være fornuftigt at sætte marsvinet i en anden kasse alene, så det ikke sviner fælleskassen og andre marsvin til med bakteriefyldt pus. Når bylden er faldet til ro og såret har lukket sig og det ser pænt ud, så giv marsvinet et bad inden du sætter den ind til de andre igen. Kassen rengøres grundigt. Der er ingen grund til at give marsvinet antibiotika hvis den har byld, det er kun en lokal infektion. Og antibiotika til marsvin skal man være meget forsigtig med, man kan risikere at gøre mere skade end gavn.

Virus infektion : almindeligvis ikke noget problem

Parasitter : Coccidiose : tarminfektion, diarre. Behandling med sulfapræparat.

lus: sidder i pelsen. huden tør og skællet, kløe, hårtab (smitter ikke til mennesker). Se efter lusene som sidder på et enkelt hår. Lus behandles 2 gange med 7 dages mellemrum med Prioderm shampoo (håndkøb på apotek). Shampoo'en indgnides i fugtet pels så det skummer. Efter 5 min. skylles shampoo'en ud. Brug ikke parasit shampoo beregnet til hund. Smitter ikke til mennesker.

Mider: sidder i huden. Huden fortykket og ujævn, kløe, hårtab, hudbetændelse. (smitter ikke til mennesker). Lusemiddel virker ikke mod mider.
Behandling: Ivomec injektion subkutant eller Ivomec premix oralt eller Ivomec pour on (0,01 ml pour on fortyndet i 0,5 ml vand - hældes på ryggen). Gentages efter 7 dage.

Lopper, hunde & katte lopper, kan man godt forestille sig kan hoppe på marsvin. De render rundt i pelsen og giver kløe, men opholder sig ikke i længere tid på marsvinet og er ikke et problem.

Svamp, ringorm (hudinfektion) : huden glat, men rød, tør og skællet, hårene falder af i pletter, det klør. (kan smitte til mennesker).

Hårtab hos hunnen, ens på begge sider af kroppen foran hofterne og iøvrigt ingen hårtab. Sandsynligvis hormonelt p.g.a. ovariecyste.

Forkølelse: Næse og øjenflåd. Evt også besvær med vejrtrækningen, måske kliklyde når marsvinet trækker vejret.
Årsag: marsvinet har været udsat for kulde, træk eller stress som har givet nedsat modstandskraft. Infektion med Bordetella eller Pasteurella. Er der kun næse og øjenflåd og god ædelyst, skal du ikke gøre noget, men stil marsvinet lidt varmere og observer marsvinet de næste dage. Er der besvær med vejrtrækning, skal du straks gå til dyrlæge. Behandling : Tribrissen 15-30 mg/kg subkutant eller oralt. Probiotika til forebyggelse af diarre.

Øjeninfektion: Årsag irritation fremkaldt af fremmedlegeme, hø, støv og lignende. Øjenflåd, rødme og hævelse af øjenslimhinden. Behandling kloramphenikol øjendråber.

Diarre: tynd mave, blød afføring. Årsag: for meget grønt og frugt, pludselig forderændring forårsager ubalance i tarm bakterieflora. Antibiotika kan også forårsage diarre af samme grund.
Behandling: Gå tilbage til det gamle foder og skift langsomt (over nogle dage) til det nye foder.
Give mindre frugt og mere groft, gulerod, kinakål og hø. Især Timothè hø er godt. Giv IKKE antibiotika. Giv istedet probiotika.
Er marsvinet meget nedstemt, har tynd afføring, kold, vil ikke æde, vil ikke drikke, er tilstanden meget kritisk: Du skal varme marsvinet op, håndfodre med vand og godbidder, elektrolytopløsning (revolyt, håndkøb apotek) i drikkevandet og probiotika.

Anal impaction

Bumblefoot

C-Vitamin mangel Skørbug. taber pelsen, ømme ben og led, blødning i muskulatur og led. Alm. ubehag.
Behandling : straks : knus en C-vitamin tablet og drys lidt af det over en skive agurk i en uge.
Forøg mængden af grønt med C-vitamin rige grøntsager.
Marsvinet har behov for C-Vitamin 2 mg pr. 100 g legemesvægt daglig (20 mg/kg legemesvægt) . C-vitamin nedbrydes meget hurtigt (få timer) når det er opløst i drikkevandet (lyset nedbryder). Så husk også at give rigeligt med grøntsager, som er rige på c-vitamin. Nogle typer grønt indeholder meget c-vitamin. F.eks kivi og persille.

Drægtighedssyge : ses af og til . Rammer de gode, velnærede hunner lige før eller efter fødslen. Nedtrykt, vil ikke æde, senere vil hun ikke bevæge sig, vejrtrækningsbesvær. Skyldes ændringer i blodtilførslen til livmoderen, tilstanden forværres, ved at at dyret ikke æder. Ender som regel med døden.

Vil ikke spise: Alvorlig tilstand. Marsvin har kun lidt at tære på og taber sig hurtigt, hvis det ikke æder. Tarmsystemet kommer i uorden. Tænderne slides ikke normalt og bliver derfor for lange.
Du må straks begynde at håndfodre med de bedste godbidder. Giv vand direkte i munden med en plastsprøjte. evt. med lidt mælk og frugtsaft blandet i vandet.

Bidsår, øretyging : dominerende dyr, især hanner, kan bide andre i huden og i ørerne

Hårbidning, barbering : Større dyr bider hårene af mindre dyr. Rigeligt med hø, kan modvirke barbering.

Tandproblemer : Unormal stilling eller for lidt slid af fortænder eller de 3 kindtænder, medfører alvorlige problemer, som det er nødvendigt, at der gøres noget ved. Ubehandlet ender det med at dyret ikke kan spise. Hvis dyret ikke æder normal, få efterset tænderne og hvis nødvendigt få tænderne klippet.

Urinvejs sten, blæresten: Små sten i blæren kan medføre, at dyret har besvær med at tisse. Kan modvirkes ved at give rigelig med drikkevand, rigelig med grønt, saltsten og mindre mængde tørpiller.

Medicin til marsvin : Brug ALDRIG penicillin, amoxicillin, streptomycin, clindamycin, cephaloxin, lincomycin, erythromycin, kan marsvinet ikke tåle det.
Plastsprøjte uden kanyle, 2, 5 eller 10 ml, er velegnet til at give flydende medicin til marsvin. Gives direkte i munden. Forsigtigt så det ikke går galt i halsen.
Pulver eller lidt knust tablet på en agurk skive, er en anden mulighed.

Tribrissen: Første valg af antibiotika til sår, lungebetændelse, urinveje. dosis 15 mg/kg legemesvægt daglig. Pr. injektion eller oralt (tablet opløst i vand) .

Baytril: er 2.valg af antibiotika. injektion eller oralt (tabl. opløst i vand) 5 mg/kg dagligt

Kloramphenikol øjendråber x 3 daglig.

Antiinflamatorisk : Betametason lokalt, Dexametason inj. subkutant eller oralt (Dexadron tabl opløst i vand).

Griseofulvin: oralt 25-75 mg/kg daglig i 4 uger. Lamoryl tabl 125 mg opløst i vand

Revolyt elektrolyt brev: Genskaber salt og elektrolyt balancen. Indeholder desuden glucose. Ved diarre. Dosering : 1 brev opløses i 1 liter drikkevand. (håndkøb apotek)

Symbioflor : Probiotika. Bakteriekultur, der genskaber tarmens balance. Brug det forebyggende hvis marsvinet får antibiotika eller hvis der er diarre eller blød afføring.
Præparat : Symbioflor (hos Matas). Stik hul på en kapsel. Drys lidt over en skive agurk 2 gange om dagen et par dage eller indtil normal afføring. Èn kapsel er nok til 2-3 dage.

Bedøvelse, fuld: Isoflouran


.
© Copyrights Altena Meditech - Design: Altena Web Design