Home
 Marsvin Forside | Sundhed & pleje | Marsvine Sygdomme | Racer


300 DyreLinks


Marsvin Sundhed & Pleje
Marsvin bliver 5-7 år gamle nogle lidt mere
Tænder : Marsvin er en gnaver, det har 2 fortænder og 3 kindtænder i over og undermund. Tænderne vokser hele tiden og skal slides ved at marsvinet tygger.

Anskaffelse : Du kan anskaffe dig et racedyr med eller uden stamtavle (dansk marsvine klub udsteder stamtavle) eller du kan få et blandings marsvin som ikke er nogen bestemt race. Som kæledyr er et blandingsmarsvin lige så godt som et race marsvin, men du kan selvfølgelig ikke udstille dyret og afkom fra dyret, som racedyr.
Du kan få marsvinet fra venner og bekendte, fra en opdrætter eller fra dyrehandleren. Du kan måske finde et marsvin fra folk som ikke er interesseret i at have det mere f.eks. via annonce eller marsvine rednings tjeneste, hvor der er nogle der prøver at redde marsvin fra aflivning ved at finde nye hjem til dem.
Når du får et marsvin, skal du selv se efter hvilket køn det er. Marsvineunger kan kønsbestemmes fra de er helt nyfødte. Som rettesnor anbefales det at marsvin er minimum 6 uger gamle når de sælges eller flytter til nye hjem. Hvis hanner og hunner går sammen f.eks. i dyrebutikken, kan du være sikker på, at hvis du køber en hun, så er den drægtig, du får altså ikke kun ét marsvin. Hunnen kan nemlig blive drægtig fra 4 ugers alderen.

Ved anskaffelsen skal du sikre dig at det ser sundt ud : se efter flåd fra næse og øjne, er åndedrættet regelmæssigt, er bagparten tilsølet af urin og afføring, er pelsen tæt og kraftig uden bare pletter og hudforandringer, er der sår. Marsvinet skal være pænt og velnæret, livlig og interesseret. Det er normalt at de er bange for fremmede når du ser det første gang, men det lærer dig hurtigt at kende.

Det nyanskaffede marsvin : lad marsvinet i fred de første par dage så det vænner sig til de nye omgivelser, før du begynder at tage det op. Derefter kan du begynde at give små godbidder med hånden så marsvinet bliver vant til dig. Når marsvinet har tillid til dig kan du begynde at klø det blidt oven på hovedet, derefter nakken og skuldre. Det tager lidt tid, et par dage inden I er fortrolige med hinanden. Lad aldrig et lille barn bære et marsvin uden overvågning. De kan tabe det, klemme for hårdt så det bider eller springer ned.


Bur : Marsvin kræver god plads, lys, ikke for varmt og ikke træk (altså ikke lige ved åbentstående vindue eller dør). Undgå store temperaturudsving. Regn med at hver marsvin skal bruge 0,25 m2, svarende til 50 cm x 50 cm. Du skal have mindst 2 marsvin altså mindst 0,5 m2 svarende til f.eks. 100 cm x 50 cm. Større hvis der er flere. Der må ikke være trådnet i bunden, det ødelægger benene. Det bedste er hvis du selv laver et f.eks i træ. Kassen kan være åben foroven, hvis du ikke har kat eller hund - de kan nemlig være interesseret i marsvinene. Står de ude Skal man passe på fritgående katte og ræve.
Siderne i kassen skal være 25-35 cm. høje eller så marsvinet lige netop kan kigge ud når du kommer, men ikke kvavle over - de kan lide at kigge ud.

Der skal være en lille flad madskål og der skal være en vandflaske helst med kugle i enden sådan så når marsvinet trykker lidt på kuglen, kommer vandet. En lille flad vandskål udover vandflasken kan marsvinet godt lide, men det sviner.
Toilet træning: nogle marsvin kan lære at gå på bakke for at tisse og "pølle". Det skal være en lav bakke med lerbaseret kattegrus. Bakken kan anbringes i kassen og evt. flere bakker forskellige steder hvor marsvinet færdes. Især hvis det er fritgående (i stuen) er det rart, at de har lært at gå på bakken når de "skal".

Marsvinet skal have en rummelig hule den kan skjule sig i f.eks. en omvendt papkasse hvor der er udskåret hul til indgang eller bedre en trækasse. Marsvinets vilde slægtninge i naturen har huler og det drejer sig om at give dit kæledyr de bedste betingelser og efterligne dens naturlige tilholdssted i naturen og tage hensyn til dens adfærd og natur. Den kan også lide at ligge oven på kassen eller på en anden forhøjning og på en forhøjning inde i hulen.
Buret skal have et bunddække af hå, høvlspøner eller makuleret papir, ikke savsmuld - det er for fint og støver. Man kan lægge gamle aviser i bunden. Buret skal rengøres et par gange om ugen ved plet rengøring (fugtige og snavsede områder skiftes) og total rengøring en gang ugentligt. Bunddækket skal holdes tørt.
Lad aldrig marsvin og kaniner gå sammen. Kaninen er for voldsom, bl.a. med bagbenene og kan ved et uheld komme til at skade marsvinet.

Legetid : Lad marsvinet få motion og legetid hver dag. Tag det ud af kassen og lad det gå i et sikkert og lukket lokale eller lukket løbegård på græsplænen. Eller lav en større indhegning på gulvet, f.eks børnenes aflagte kravlegård. Fjern elektriske ledninger hvis marsvinet går frit i et rum, det elsker at gnave i ting og ledninger er ikke sagen for et marsvin, det kan få stød.
Marsvinet er meget udforskende og undersøger alting, det har derfor behov for legetøj det kan bakse rundt med og bide i. Godt og billigt legetøj til marsvinet er : paprøret fra toilet- og køkkenruller, papirspose, papæske med hul i, masser af hø, ler urtepotter.

Pasning : Marsvin skal børstes regelmæssigt, især langhårede skal børstes et par gange ugentligt. Køb en lille metal børste (karte) specielt til marsvin hos din dyrehandler. Neglene skal efterses jævnligt (hver måned) og klippes hvis nødvendigt - det er noget de ikke kan lide, men det skal gøres. Du løfter marsvinet op ved at tage det omkring skulderen, støtter det derefter neden under og støtter bagparten. Lav ikke pludselige bevægelser så det bliver bange.
Marsvinet skal bades hver 2-3 mdr i lunken vand og vaskes med kanin eller killinge shampoo. Kom
ikke vand og sæbe i øjenene og ørerne. Tør marsvinet forsigtigt med et håndklæde (brug ikke hårtørrer de varmer for meget eller prøv forsigtigt med hårtørreren på lang afstand).
Marsvinet må ikke have det for varmt og det må ikke stå i direkte sol - det skal altid have mulighed for at gå i skygge. Man kan sætte marsvinet ud på græsplænen i et overdækket bur uden bund, så marsvinet kan græsse. Det Skal være overdækket udendørs på grund af katte, hunde og fugle. Noget af buret skal være helt eller delvis afskygget fra solen ovenfra (stykke pap eller håndklæde), så marsvinet ikke er i direkte sol eller i det mindste har mulighed for at søge skygge - husk solen flytter sig. Marsvinet får hedeslag hvis det bliver for varmt.

Marsvin er hårdføre og du får ikke mange problemer med sygdomme. For at hjælpe marsvinet til at forblive raske, skal du jævnligt lave rutine check som forebyggelse d.v.s. grib ind før de bliver syge.
Vær iøvrigt altid opmærksom på om der er tegn på sygdomme.
Se efter:
unormal vejrtrækning, om det æder normalt, om det virker nedtrykt, om det taber sig hurtigt.
øjne/næse: Øjnene skal være klare og skinnende. Se efter fremmedlegeme eller flåd fra øjne eller næse.
Tænder : Kræng marsvinets læber væk for tænderne. Fortænderne skal være ens lidt buede og møde hinanden i midten. Er der tegn på unormal tand vækst. Er øverste fortænder for lange og vokser de indad i munden. Er kindtænderne for lange, vokser de mod hinanden. Især nederste kindtænder kan vokse mod hinanden og hæmme tungens bevægelse. Det kan være svært at se kindtænderne. Taber marsvinet, maden ud af munden, spiser den kun de bløde ting, eller spiser kun lidt i starten og ikke mere, men er iøvrigt interesseret i maden, kan det være tegn på unormal tandvækst. Tænderne vokser hele tiden og slides normalt mod hinanden når marsvinet spiser, så de på denne måde holdes i den rigtige længe. Tænderne skal klippes hvis de bliver for lange. Du kan selv klippe tænderne hvis du har en erfaren til at vise dig hvordan, de første gange. Se mere om tænder og tandklipning senere under sygdomme.
Tegn på diarre : snavset bagpå, afføring unormal, blød eller tynd.
Genitalia: renhed, fremmedlegeme, infektion, flåd fra skede (infektion) hos hunnen.
Hos hannen kan der dannes ligesom en prop af snavs på penis. Fjernes forsigtigt med lunken vand og vat.
Endetarmsåbning: Se efter kraftig hævelse omkring. Er tegn på tilstopning af anus. Ses især hos ældre hanner - disse bør du kigge efter, jænvligt.
Klør :Må ikke være for lange og ikke snoet op. Efterses en gang om måneden og klippes hvis nødvendigt. Det kan marsinet ikke lide. Kløerne kan være lyse så du kan se blodkar og det levende væv. Disse er nemme at klippe, fordi du kan se hvor meget du kan tage. Kløerne er dog tit mørke, her kan du ikke se hvor meget der kan klippes væk. Kommer du til at klippe for meget så det bløder (det gør selvfølgeligt ondt !) kan du med JernKlorid desinficere såret og standse blødningen.
Fødder : sår, opsvulmet, unormal stilling og form. Sår kan vaskes med brintoverilte. Se efter sporer, som er en unormal vækst af huden til noget hårdt som stikker frem som en ekstra klo. Kan genere marsvinet, klippes blot af. Klør kan være lyse eller mørke. Meget opsvulmet fod se senere under sygdommen Bumblefoot.
hud : Er der kløe, tør og skællet hud, check lus, svamp, sår, bylder, skrammer. Er huden fortykket og ujævn.

Når dyret bliver ældre, taber det i vægt langsomt, det er normalt.

Fodring : Marsvin er vegetarer og gnavere, derfor vokser tænderne hele tiden. Det betyder marsvinet hele tiden skal have noget det kan bruge tænderne på, så de slides normalt og holdes nede.
Vil du være god ved dit marsvin og ønsker det skal have et godt og langt liv, så giv rigelig med grov foder og kun lidt eller ingen tørpiller (marsvine piller). Tørpiller er meget næringsrige og indeholder animalsk fedt, som marsvinet ikke har brug for. Marsvinet bliver let overvægtig af mange marsvinepiller og bruger tænderne for lidt på disse næringsrige piller.
Rigeligt med grovfoder holder marsvinet beskæftiget, det elsker at æde hele tiden, kommer ikke til at kede sig og tænderne bliver slidt normalt.

Marsvinet har brug for c-vitamin, som den ikke kan producere selv. Marsvinet har behov for 10-30 mg pr. kg legemesvægt daglig. Under naturlige forhold får marsvinet frisk grønt, som indeholder C-vitamin. Men som kæledyr er det nødvendigt at give tilskud af C-vitamin for at være sikker på at den får tilstrækkeligt. Brug C-vitamin dråber i drikkevandet hver dag (følg brugsanvisningen).

Er marsvinet drægtigt eller syg, kan man finde de særligt C-vitamin rige grøntsager frem og give mere af dette.
Brug ikke lucerne eller lucerne hø til marsvinet. Det er en ærtefamileplante og meget kalorie- og proteinrig og med højt calcium indhold.

Som foder gives følgende 5 ingridienser:

Grønt : gulerod, kinasalat (kinakål), agurk, frisk hovedsalat (helst ikke iceberg, kan give diarre og har stort nitrat og calcium indhold), frugter, græs, kløver, kål, æble, pære, banan, kivi, majskolbe, brocolli, blomkål, ærtebælge og vindruer. Særlig lækkerbid er mælkebøtte blade samt persille.
Appelsin og tomat kan gives af og til, men er surt og kan give sår på læber og i munden, derfor ikke for meget at disse ting

Hø : Der skal ALTID være hø den kan gumle på. Rigtigt lækkert græs og hø er Timothè græsarten
(engrottehale). Den kan også lide at gnave i æblegrene og pile grene. Den må ikke få lucerne hø.

Marsvine piller : tørfoder specielt til marsvin. Er ikke nødvendigt, der er animalsk fedt i, som den ikke har brug for og for meget calcium. marsvinet har bedre af at få rigelig med hå og grønt som den spiser med stor fornøjelse. Du kan istedet for marsvinepiller give hvedekerner opblødt i vand hver dag. Tørfoder indeholder ca. 18 % protein.
Hvis du giver marsvinepiller, så giv piller baseret på timothè græs og giv ikke for mange.


Vand : Der skal altid være adgang til frisk vand, som skiftes dagligt. Der skal være en vandflaske evt. også en lille lav skål med vand som den kan stikke hovedet ned i og tage en ordentlig slurk af, det elsker den.

Der skal gives frisk foder i en lille lav skål, 2 gange daglig og frisk vand dagligt, - der skal altid være vand.
Pas på marsvinet ikke bliver for fed. Hvis det er tilfældet, må du give lidt mindre marsvinepiller, som er meget næringsrige. Eller sørg for at det ikke keder sig. Giv et større bur og en legekammerat.
Undgå pludselig ændring af hele foder planen, det kan give diarre når de pludselig får andet foder. Og de kan holde op med at æde. Vil du ændre foderet, skal du ændre lidt ad gangen.

Marsvinet er en slags pseudo drøvtygger og skal lige som en ko, tygge maden 2 gange for at udnytte næringen optimalt. Marsvinet har en stor blindtarm, hvor en stor del af fordøjelsen foregår, i samarbejde med blindtarmens bakterieflora. Marsvinet kan ikke gylpe maden op eller kaste op, men spiser (lige som kaninen) noget af sin egen afføring - sådan er den indrettet. Marsvinets afføring har 2 forskellige udformninger: den ene er de kendte tørre afførings "piller" den efterlader sig. Den anden form er en blød kugleformet afføring, som den ikke efterlader sig, men som sidder i endetarms lommen og som den selv piller ud og spiser. Disse er næringsrige kugler med vigtige vitaminer, som marsvinet har behov for. Det er derfor marsvinet har en lomme der. Hvis du ser marsvinet slikker sig omkring endetarmen, er det sikkert fordi den er i færd med at spise denne kugle. Hvis marsvinets tarm-bakterieflora ødelægges (med visse typer antibiotika) ødelægges dens normale fordøjelse, fordi bakterierne er med i fordøjelsen- den får diarre og kan dø.


.
© Copyrights Altena Meditech - Design: Altena Web Design